Jak vhodně skladujeme čokoládu a kakao
Jak vhodně skladujeme čokoládu a kakao
Začínají
nám již teplé dny a řekněme si něco uskladňování čokolády a kakaa.
Kakao vstřebává poměrně lehce vlhkost a je proto zapotřebí jej
uskladňovat na suchém místě, nikoli ve skladištích, kde je vyšší
vlhkost nebo v místech kde dochází ke střídání teplot. To platí i o
výkladních skříních. Pokud je kakao vystaveno vlhkosti, utvoří se v něm
pevné chomáče, které se obtížně rozpouští a dávají kakau horší
vlastnosti. Odebírá-li se kakao volně, je třeba se přesvědčit, že
neobsahuje takovéto chomáče. Kakao musí být bezpodmínečně suché a jemně
mleté. Nádoby ve kterých je uloženo musí být vždy dobře uzavřeny, aby
zboží nevstřebávalo vlhkost a cizí pachy. V balení není kakao tak
choulostivé, ale i v tomto případě je jistější uložit zboží na suchém
místě a v přiměřené teplotě.
Stejně
jak kakao, tak i čokoláda, zvláště pak nebalená, nesmí být skladována v
prostoru, kam má přístup slunce. Pokud je čokoláda vystavena slunečním
paprskům, ztrácí barvu, přeměnou kakaového másla dostává šedý vzhled,
stává se porézní, lehce se láme a přijímá zvětralou chuť. Čím déle byla
čokoláda vystavena slunci, tím více ztrácí své hodnoty a je
nestravitelnější.
Čokoláda má mít ve skladištích vždy své zvláštní
místo, nesmí přijít do styku s jiným zbožím, protože vstřebává velmi
rychle cizí chuť i pach. Zvlášť nesmí být skladována v blízkost
éterického zboží např. lihu, voňavek, mýdla apod.
Volná čokoláda
musí být zabalena a uložena v dobře uzavřených ochranných obalech aby
byla chráněna od zmíněných vlivů a taktéž od molů, kteří s oblibou
kladou vajíčka v její blízkosti.
Uloží-li se čokoláda na vlhkém
místě, rozpouští se v ní obsažený cukr a usazuje se na povrchu, čímž
dodává zboží plesnivého vzhledu.
Cukrovinky, dezerty a ostatní sladkosti, které byly vyrobeny za užití čokolády, vyžadují obdobé péče jako čokoláda sama, zvláště v tom případě, jedná-li se o zboží nebalené. Pralinky a podobné sladkosti jsou často plněny ovocnými šťávami, želém atd., a podléhají lehce vnitřnímu kvašení.Vystaví-li se tyto sladkosti slunci či teplu, stane se, že se zboží znehodnotí jako čokolády a pak pralinky puknou následkem kvašení náplně, která vyteče. Tím vznikají značné škody, obal se zamaže, zboží ztrácí vzhled, slepí se a stane se neprodejné.